Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is gericht op het verminderen en voorkomen van oedeem. Primair lymfoedeem is oedeem dat ontstaat door een aangeboren aandoening van het lymfstelsel. Secundair lymfoedeem ontstaat bijvoorbeeld bij het verwijderen van lymfklieren bij kanker. Daarnaast kan er ook (lymf)oedeem ontstaan na bijvoorbeeld operaties, wondroos, chronische veneuze insufficiëntie en spataderen. Het is belangrijk om de oorzaak van het oedeem vast te stellen en hier de behandeling op aan te passen. Het streven is om de klachten binnen 3 maanden onder controle te krijgen. In de eerste fase zal dat misschien middels manuele lymfe drainage zijn, maar we gaan meteen ook actief aan de slag en sturen op zelfmanagement. Wat kan ik zelf doen om mijn oedeem te monitoren, te verminderen en nog belangrijker om deze stabiel te houden. Een bezoek aan de oedeemtherapeut is misschien fijn, maar het is nog fijner om in die tijd te wandelen of lekker een boek te lezen! Dit bereiken we middels informeren, adviseren, oefeningen, compressie en aanmeten Therapeutisch Elastische Kousen (TEK ofwel steunkousen in de volksmond). Kortom er zijn diverse behandelopties en samen kijken we welke bij u passen. Als oedeemtherapeut werk ik onder andere samen met chirurgen, oncologen en huisartsen.

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) en zwachtelen

Een belangrijk onderdeel van de oedeemtherapie is compressie. Na afloop van de behandeling moet compressie toegepast worden om het resultaat te behouden. Eerst zullen we dit doen door Ambulante Compressie Therapie toe te passen door middel van korte rek zwachtels, coban of compressiesystemen. Ook hier word weer in samenspraak gekeken welke optie het beste bij u past. Naast genoemde opties zijn er namelijk nog veel meer mogelijkheden. Zodra het oedeem stabiel is zal er een TEK voorziening komen. Ook hierbij is er veel mogelijk.  Eveline is bandagist en zal dus ook zorgdragen voor de TEK voorziening. Wij betrekken onze TEK via FysioTek. Deze organisatie werkt samen met alle leveranciers/producenten/zorgverzekeraars.

 

Direct een afspraak maken

Vul onderstaand formulier in om een afspraak te maken voor 'Oedeemtherapie'. Wij zullen binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen

  • DD slash MM slash JJJJ
  • * Bekijk hier onze privacy policy

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.