Valpreventie

VALPREVENTIE

Vallen bij ouderen is een groot probleem welke ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Uit onderzoek komt naar voren dan 30% van de zelfstandig wonende 65 plussers minstens een maal per jaar valt, waarbij 15% zelfs tweemaal of vaker valt. Van de valincidenten leidt 10% tot ernstige letsels als heupfracturen (1-2%), andere fracturen (3-5%), weke delen letsels en hoofdtrauma (5%). Daarnaast zie je dat door (bijna)vallen de inactiviteit en het sociaal isolement bij ouderen toeneemt.
Vallen kan door verschillende redenen veroorzaakt worden. Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanleiding voor vallen bij ouderen tot 75 jaar in de omgeving gelegen is, terwijl bij 75 plussers vaak sprake is van een intrinsieke oorzaak.

Als Geriatrie -en Thuiszorg therapeut gaan wij op zoek naar de oorzaak van het vallen. Deze kan gelegen zijn in de omgeving (verlichting, kleedjes, snoeren, schoeisel etc.)of intrinsiek (verminderde kracht, balans, pijnklachten etc.). Indien nodig zal er contact gelegt worden met de huisarts en/of ergotherapeut.

Aan de hand van onze bevindingen zal er samen met de oudere een plan van aanpak gemaakt worden. Dit plan zal onder andere bestaan uit een gericht oefenprogramma en adviezen met betrekking tot het aanpakken van omgevingsfactoren. Uit onderzoek is gebleken dat oefenprogramma’s gericht op functionele balans, kracht en loopvaardigheid in combinatie met het aanpakken van omgevingsfactoren het valrisico met 35 tot 46% kan doen verminderen.

Direct een afspraak maken

Vul onderstaand formulier in om een afspraak te maken voor 'Valpreventie'. Wij zullen binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen

  • DD slash MM slash JJJJ
  • * Bekijk hier onze privacy policy

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.