Baby’s (0 tot 2 jaar)

Kinderfysiotherapie voor Baby’s (0 tot 2 jaar)

Voor de zuigeling is de motoriek het middel om zichzelf en de omgeving te leren kennen. De motoriek maakt in de eerste 2 levensjaren een enorme ontwikkeling door, van hulpeloze baby tot ondernemende peuter. Tijdig signaleren van motorische en/of zintuiglijke ontwikkelingsstoornissen is van groot belang.

• Er is sprake van een voorkeurshouding van het hoofdje al dan niet gepaard gaande met een afplatting van de schedel (plagiocephalie)
• Overstrekken
• De baby is onrustig en huilt veel of is juist te rustig
• Vertraagde motorische ontwikkeling, laat met omrollen, kruipen, lopen
• De baby wil niet op de buik liggen en er begint een achterstand te ontstaan in de ontwikkeling in buikligging
• Aangeboren afwijkingen die de motoriek beïnvloeden (bijv. syndroom van Down)
• De baby is erg slap of voelt juist gespannen aan
• Billenschuiven
• Orthopedische problemen, zoals aangeboren klompvoetjes, heupdysplasie
• Prematuriteit, dysmaturiteit
• Neurologische problemen (hersenbeschadiging, Erbse parese, spina bifida)

De kinderfysiotherapeut kan helpen bij het diagnosticeren van de problemen. Vroege interventie kan van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling.

De behandeling van zuigelingen wordt in het algemeen aan huis gegeven, binnen de veilige omgeving van het kind. Centraal staan in de behandelingen hanterings- en houdingsadviezen. Ouderinstructie neemt dan ook een belangrijke plaats in. De adviezen kunnen direct in de eigen situatie worden toegepast.

Herkent u signalen? Neem dan kinderfysiotherapie serieus in overweging en neem contact met ons op.

Voorkeurshouding en plagiocephalometrie

Sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.
Als uw baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie).

Als de voorkeurshouding blijft bestaan krijgt u in eerste instantie adviezen van het consultatiebureau. Als deze adviezen onvoldoende helpen is kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol. Van de kinderfysiotherapeut krijgt u adviezen en oefeningen om de voorkeurshouding te verminderen. Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden.

Wat is plagiocephalometrie?
Plagiocephalometrie is een meetmethode waarmee de mate van afplatting van het hoofdje bepaald kan worden. Ook de verandering van de vorm van de schedel in de tijd kan zo vastgelegd worden. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.

Hoe wordt de meting gedaan?
Een bandje van thermoplast wordt verwarmd en vervolgens buigzaam. Als het bandje weer een beetje is afgekoeld wordt het om het hoofdje van uw baby gelegd. Het bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Van het bandje wordt een afdruk gemaakt en vervolgens kan berekend worden wat de mate van afplatting is.

Heeft u aanvullende vragen over voorkeurshouding/plagiocephalometrie of wilt u graag een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut bel dan even met de praktijk op: 0342-478518 of vul het contactformulier in op de website.

Babymassage

Babymassage is een fijne manier om contact te maken met je baby. De liefdevolle aanrakingen zorgen voor rust en ontspanning bij je baby en jezelf. Door het intieme contact leer zijn of haar lichaamstaal beter kennen en begrijpen en kun je sneller en passender reageren. Dit geeft je baby een gevoel van veiligheid en vertrouwen en het stimuleert de hechting.

De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Tijdens een massage is er een daling van de hoeveelheid stresshormoon zoals adrenaline en cortisol en een stijging van oxytocine. Ocytocine (het knuffelhormoon) zorgt voor rust, geborgenheid en gebondenheid. Zowel bij de gemasseerde (de baby) als de masseur (de ouder/verzorger) is er een verhoogde productie van dit hormoon door de massage. De hechting tussen ouder en kind zal tijdens een massage versterkt worden en je leert de lichaamstaal van je baby nog beter te begrijpen. Verder ontwikkeld het de tastzin van je baby. Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij/zij rustiger en dieper, de spijsvertering wordt beter, en darmkrampjes en overstrekking kan ook verminderen.

Baby massage kan het beste aangeleerd worden bij baby’s tussen de 6 weken en 6 maanden oud. Het is ook mogelijk bij prematuur (te vroeg geboren) baby’s, huilbaby’s of onrustige baby’s.

De cursus wordt gegeven door een kinderfysiotherapeute, zij zal tijdens de cursus ook informatie geven over de motorische ontwikkeling van je baby en hoe je deze het beste kan stimuleren. Daarnaast zal zij tips en adviezen geven over voorkeurshouding en hantering.

De babymassage cursus kan bij jou thuis plaatsvinden of op de praktijk. In overleg kan gekeken worden hoeveel lessen je wilt volgen. Normaal bestaat de cursus uit 3 tot 4 lessen maar individueel kan overlegt worden wat het beste bij je wensen past.

Het is ook mogelijk om de cursus te volgen samen met je partner of in een klein groepsverband (maximaal 3 baby’s).

Ben je nieuwsgierig geworden, of heb je vragen, neem dan contact op en/of maak een afspraak met een van onze kinderfysiotherapeuten, tel. 0342-478518.

Tijdsduur: 3 of 4 lessen van 1 uur. (bij een groep van 3 baby’s)

Kosten: €65,- voor 3 lessen / €80,- voor 4 lessen.

Privéles bij je thuis: €75,- (1 ½ uur)

Draagconsult

Je baby dragen in een doek of ergonomische drager kan iedereen leren en heeft vele voordelen. Zo is het heel goed voor de hechting tussen ouder en kind. Doordat je je baby dichtbij draagt, leer je de signalen van je kindje sneller kennen en kun je sneller reageren, zoals bij hongersignalen. Mentaal leren baby’s het meest door te kijken naar de reactie van de ouder op verschillende mensen en situaties. En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan de baby gemakkelijk bij de ouder wegkruipen, (huil)baby’s huilen minder en hebben minder last van krampjes en reflux. Daarnaast is het dragen in een draagdoek heel goed voor de fysieke ontwikkeling van de baby.

Bijzondere situaties

Juist ook in bijzondere situaties kan dragen fijn zijn voor ouder en kind. Denk bijvoorbeeld aan baby’s die prematuur geboren zijn, kinderen met syndromale afwijkingen, baby’s met heupdysplasie of kinderen met hypotonie/ontwikkelingsachterstand. Omdat het hoofdje van de baby minder op een matrasje, wipstoel of maxi-cosi ligt wanneer het gedragen wordt, kan dragen ook preventief of als behandeling worden ingezet bij een voorkeurshouding of afplatting van het hoofd.
Kortom: Dragen is leuk, praktisch en het bevordert ook nog eens de ontwikkeling van je kind. Super toch? En vaders… Ook jullie kunnen (leren) dragen!
Ben je nieuwsgierig geworden, wil je advies of draag je al en heb je vragen, neem dan contact op en/of maak een afspraak met een van onze kinderfysiotherapeuten, tel. 0342-478518.

Tijdens een draagconsult bij je thuis leer je stap voor stap een draagdoek (geweven doek, rekbare doek of ringsling) te gebruiken. We oefenen eerst met een draagpop en daarna met je baby.

Tijdsduur: ongeveer 1.5 uur.

Kosten: €75,- incl BTW.

Onze kinderfysiotherapeuten zijn beiden opgeleid tot kinderfysiotherapeutisch draagconsulent.

 

Direct een afspraak maken

Vul onderstaand formulier in om een afspraak te maken voor 'Baby’s (0 tot 2 jaar)'. Wij zullen binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen

  • * Bekijk hier onze privacy policy

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.