Baby’s (0 tot 2 jaar)

Baby (0 tot 2 jaar)

Voor de zuigeling is de motoriek het middel om zichzelf en de omgeving te leren kennen. De motoriek maakt in de eerste 2 levensjaren een enorme ontwikkeling door, van hulpeloze baby tot ondernemende peuter. Tijdig signaleren van motorische en/of zintuiglijke ontwikkelingsstoornissen is van groot belang.

• Er is sprake van een voorkeurshouding van het hoofdje al dan niet gepaard gaande met een afplatting van de schedel (plagiocephalie)
• Overstrekken
• De baby is onrustig en huilt veel of is juist te rustig
• Vertraagde motorische ontwikkeling, laat met omrollen, kruipen, lopen
• De baby wil niet op de buik liggen en er begint een achterstand te ontstaan in de ontwikkeling in buikligging
• Aangeboren afwijkingen die de motoriek beïnvloeden (bijv. syndroom van Down)
• De baby is erg slap of voelt juist gespannen aan
• Billenschuiven
• Orthopedische problemen, zoals aangeboren klompvoetjes, heupdysplasie
• Prematuriteit, dysmaturiteit
• Neurologische problemen (hersenbeschadiging, Erbse parese, spina bifida)

De kinderfysiotherapeut kan helpen bij het diagnosticeren van de problemen. Vroege interventie kan van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling.

De behandeling van zuigelingen wordt in het algemeen aan huis gegeven, binnen de veilige omgeving van het kind. Centraal staan in de behandelingen hanterings- en houdingsadviezen. Ouderinstructie neemt dan ook een belangrijke plaats in. De adviezen kunnen direct in de eigen situatie worden toegepast.

Herkent u signalen? Neem dan kinderfysiotherapie serieus in overweging en neem contact met ons op.

Voorkeurshouding en plagiocephalometrie
Sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.
Als uw baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie).

Als de voorkeurshouding blijft bestaan krijgt u in eerste instantie adviezen van het consultatiebureau. Als deze adviezen onvoldoende helpen is kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol. Van de kinderfysiotherapeut krijgt u adviezen en oefeningen om de voorkeurshouding te verminderen. Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden.

Wat is plagiocephalometrie?
Plagiocephalometrie is een meetmethode waarmee de mate van afplatting van het hoofdje bepaald kan worden. Ook de verandering van de vorm van de schedel in de tijd kan zo vastgelegd worden. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.

Hoe wordt de meting gedaan?
Een bandje van thermoplast wordt verwarmd en vervolgens buigzaam. Als het bandje weer een beetje is afgekoeld wordt het om het hoofdje van uw baby gelegd. Het bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Van het bandje wordt een afdruk gemaakt en vervolgens kan berekend worden wat de mate van afplatting is.

Heeft u aanvullende vragen over voorkeurshouding/plagiocephalometrie of wilt u graag een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut bel dan even met de praktijk op: 0342-478518 of vul het contactformulier in op de website.

Babymassage
Toen je baby nog veilig in jouw baarmoeder zat, was hij omgeven door warmte. Na zijn geboorte kan hij die warmte en veiligheid missen. Je kunt je baby geruststellen door hem te knuffelen, zachtjes tegen hem te praten, te wiegen of door hem te masseren. Aanraken is voor een pasgeborene de eerste taal, het eerste communicatiemiddel en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de band tussen ouder en kind. Door je kind te masseren kun je liefde en emotie uiten en aan zijn behoefte aan lichamelijk contact voldoen. Massage heeft zowel op de emotionele ontwikkeling als op de lichamelijke ontwikkeling een positieve werking. Zo stimuleert het bijvoorbeeld zijn tastzin.

Babymassage heeft een gunstige invloed op:
• de ontwikkeling van de hersenen
• de lichaamsgroei
• de ademhaling
• de spijsvertering (massage heeft een positieve werking bij krampjes en verstopping)
• de slaap (dieper en beter)
• het immuunsysteem (je baby wordt minder vatbaar voor ziektes en infecties
Vanaf april 2016 is het mogelijk om bij ons een cursus babymassage te volgen. Naast het aanleren van de vaardigheid babymassage krijgt u tijdens de cursus ook informatie over de motorische ontwikkeling van uw kind, het dragen, een goed dag-/ nachtritme en voorkeurshoudingen. Verder zal er worden ingegaan op onderwerpen en vragen die leven in de groep.