Baby’s (0 tot 2 jaar)

Baby (0 tot 2 jaar)

Voor de zuigeling is de motoriek het middel om zichzelf en de omgeving te leren kennen. De motoriek maakt in de eerste 2 levensjaren een enorme ontwikkeling door, van hulpeloze baby tot ondernemende peuter. Tijdig signaleren van motorische en/of zintuiglijke ontwikkelingsstoornissen is van groot belang.

• Er is sprake van een voorkeurshouding van het hoofdje al dan niet gepaard gaande met een afplatting van de schedel (plagiocephalie)
• Overstrekken
• De baby is onrustig en huilt veel of is juist te rustig
• Vertraagde motorische ontwikkeling, laat met omrollen, kruipen, lopen
• De baby wil niet op de buik liggen en er begint een achterstand te ontstaan in de ontwikkeling in buikligging
• Aangeboren afwijkingen die de motoriek beïnvloeden (bijv. syndroom van Down)
• De baby is erg slap of voelt juist gespannen aan
• Billenschuiven
• Orthopedische problemen, zoals aangeboren klompvoetjes, heupdysplasie
• Prematuriteit, dysmaturiteit
• Neurologische problemen (hersenbeschadiging, Erbse parese, spina bifida)

De kinderfysiotherapeut kan helpen bij het diagnosticeren van de problemen. Vroege interventie kan van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling.

De behandeling van zuigelingen wordt in het algemeen aan huis gegeven, binnen de veilige omgeving van het kind. Centraal staan in de behandelingen hanterings- en houdingsadviezen. Ouderinstructie neemt dan ook een belangrijke plaats in. De adviezen kunnen direct in de eigen situatie worden toegepast.

Herkent u signalen? Neem dan kinderfysiotherapie serieus in overweging en neem contact met ons op.

Voorkeurshouding en plagiocephalometrie
Sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.
Als uw baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie).

Als de voorkeurshouding blijft bestaan krijgt u in eerste instantie adviezen van het consultatiebureau. Als deze adviezen onvoldoende helpen is kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol. Van de kinderfysiotherapeut krijgt u adviezen en oefeningen om de voorkeurshouding te verminderen. Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden.

Wat is plagiocephalometrie?
Plagiocephalometrie is een meetmethode waarmee de mate van afplatting van het hoofdje bepaald kan worden. Ook de verandering van de vorm van de schedel in de tijd kan zo vastgelegd worden. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.

Hoe wordt de meting gedaan?
Een bandje van thermoplast wordt verwarmd en vervolgens buigzaam. Als het bandje weer een beetje is afgekoeld wordt het om het hoofdje van uw baby gelegd. Het bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Van het bandje wordt een afdruk gemaakt en vervolgens kan berekend worden wat de mate van afplatting is.

Heeft u aanvullende vragen over voorkeurshouding/plagiocephalometrie of wilt u graag een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut bel dan even met de praktijk op: 0342-478518 of vul het contactformulier in op de website.

Babymassage
Toen je baby nog veilig in jouw baarmoeder zat, was hij omgeven door warmte. Na zijn geboorte kan hij die warmte en veiligheid missen. Je kunt je baby geruststellen door hem te knuffelen, zachtjes tegen hem te praten, te wiegen of door hem te masseren. Aanraken is voor een pasgeborene de eerste taal, het eerste communicatiemiddel en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de band tussen ouder en kind. Door je kind te masseren kun je liefde en emotie uiten en aan zijn behoefte aan lichamelijk contact voldoen. Massage heeft zowel op de emotionele ontwikkeling als op de lichamelijke ontwikkeling een positieve werking. Zo stimuleert het bijvoorbeeld zijn tastzin.

Babymassage heeft een gunstige invloed op:
• de ontwikkeling van de hersenen
• de lichaamsgroei
• de ademhaling
• de spijsvertering (massage heeft een positieve werking bij krampjes en verstopping)
• de slaap (dieper en beter)
• het immuunsysteem (je baby wordt minder vatbaar voor ziektes en infecties
Vanaf april 2016 is het mogelijk om bij ons een cursus babymassage te volgen. Naast het aanleren van de vaardigheid babymassage krijgt u tijdens de cursus ook informatie over de motorische ontwikkeling van uw kind, het dragen, een goed dag-/ nachtritme en voorkeurshoudingen. Verder zal er worden ingegaan op onderwerpen en vragen die leven in de groep.

Draagconsulent
Het dragen van een baby in een draagdoek is zo ongeveer de oudste manier van het dragen van een kind én in heel veel culturen en werelddelen een vanzelfsprekendheid. De Westerse landen hebben hier gedurende lange tijd een uitzondering op gemaakt, maar gelukkig kom je de draagdoek steeds vaker tegen in het Westerse straatbeeld. Alle voordelen op een rijtje:

Baby’s hebben huidhonger
Volgens onderzoek van Barr en Hunziker van het University Montreal Children’s Hospital, zijn baby’s die gedragen worden in een draagdoek rustiger en huilen ze aanzienlijk minder. In een draagdoek bevindt de baby zich in een rustgevende omgeving. Door het ruiken van de bekende geur, het horen van de hartslag, het voelen van de lichaamswarmte en de bewegingen van zijn ouder, voelt de baby zich volkomen veilig en op zijn gemak. Bovendien kun je als ouder snel en adequaat reageren op de signalen en behoeftes van de baby.

Emotionele en sociale ontwikkeling op z’n best
In een draagdoek neemt de baby al in een vroeg stadium, op de meest natuurlijke manier, deel aan het gezinsleven. Vanuit de veilige en geborgen plek van de draagdoek, absorbeert de baby vol vertrouwen de massa van prikkels die op hem afkomen vanuit de omgeving (volgens onderzoek van Evelin Kirkilionis, een Duitse gedragsdeskundige). De baby zal deze prikkels structureren, met elkaar in verband brengen en hierop reageren. De goede balans tussen bescherming en vrijheid leidt tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen, volgens het onderzoek zal dit de basis leggen voor een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Motoriek, evenwicht en tastzin
Belangrijke prikkels zijn ook de prikkels die leiden tot een beter evenwichtsgevoel. De baby wordt in alle richtingen bewogen, terwijl hij door de ouder in balans wordt gehouden. Ook de tastzin en de motoriek krijgen door alle aanrakingen alle ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Betere ontwikkeling van heupjes en rug
De baby heeft in de draagdoek een natuurlijke houding, met een iets bolle rug en de heupjes gespreid. In de foetushouding neemt de baby met opgetrokken beentjes een ‘kikker’-houding aan. Dit kan heupproblemen (zoals heupdysplasie) niet alleen voorkomen, maar kan óók worden gebruikt voor de behandeling ervan. Baby’s die in een draagdoek gedragen worden, hebben volgens onderzoek op latere leeftijd minder rugklachten. Vaak wordt gedacht dat het dragen in een draagdoek voor de ouders slecht voor de rug zou zijn. Het tegendeel is echter waar! Het zorgt voor een betere houding en een goede ontwikkeling van de rugspieren.

Krampen en reflux
Houding en beweging zorgen voor een betere doorbloeding en spijsvertering, waardoor krampen verminderd worden. Baby’s die last hebben van reflux zijn vaak geholpen als ze rechtop worden gedragen in een draagdoek.

Borstvoeding, overal en altijd
De voordelen van het dragen in een draagdoek en het geven van borstvoeding hebben een grote overlap. Beide “ways of life” bieden de baby de meest natuurlijke basis in hun leven. Het voeden in een draagdoek kan, na hier wat handigheid in verkregen te hebben, in alle discretie én met alle gemak gebeuren. In de bijgeleverde foto- en informatie-instructie wordt het voeden in een draagdoek uitvoerig behandeld.

Dragen op handen…zonder handen
Tijdens het dragen van de baby heb je je handen vrij, zonder dat het lichaamscontact met de baby verbroken wordt. Op deze manier heb je alle mogelijkheid je te richten op je dagelijkse bezigheden of de aandacht aan andere kinderen te geven. Niemand komt iets te kort! Blijf je wel ten alle tijden bewust van de baby, ter voorkoming van ongelukken.

Draagdoek versus wandelwagen
Een draagdoek kan eenvoudig worden meegenomen en neemt weinig plaats in beslag. Een draagdoek betekent geen gesleep met grote wandelwagens en ‘gepas en gemeet’ in auto of huis. Ontzettend handig als je bijvoorbeeld met de fiets of bus ergens heen gaat, er is namelijk altijd wel een plekje te vinden voor de draagdoek! Een draagdoek is multifunctioneel en kan o.a. ook dienst doen als dekentje of plaid. Een draagdoek is relatief goedkoop en groeit met de baby mee. Geen ergernissen in een drukke winkelstraat, struikelend over voeten of andermans wandelwagens. Daarvoor in de plaats veel “oooh’s en aaah’s” en vertederende blikken, bedoelt voor zowel de lief slapende of rondkijkende baby als wel voor de relaxte en trotse ouder. Daarbij heb je nog genoeg handen vrij voor partner of andere kinderen. Een combinatie van draagdoek én wandelwagen kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij het vervoeren van twee kinderen (van dezelfde of verschillende leeftijden), de één gaat in de draagdoek, de ander in de wandelwagen of buggy.

Wilt u ‘leren’ dragen? Vanaf januari 2016 is onze kinderfysiotherapeut gecertificeerd draagconsulent en kan zij u alle tips en trucs leren om uw kindje goed en prettig te dragen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.